Zbliża się weekend!
U nas ten weekend będzie wyjątkowy, bo podwójne urodzinowy!
U nas ten weekend będzie wyjątkowy, bo podwójne urodzinowy!
Świętujemy bowiem 1-sze urodziny Frania i 6-te urodziny Zuzi!!!
Na pewno będzie moc atrakcji i słodkości i z tej okazji przedstawiam Wam przepis na pyszne ciasteczka o nazwie
ŚLIMACZKI SEROWE
ŚLIMACZKI SEROWE
Porcja na około 30 ciasteczek:
-100 g miękkiego masła + 60 g stopionego masła
-150 g cukru
-1 jajko
-szczypta soli
-250 g twarogu (półtłusty lub tłusty)
-250 g mąki
-pół torebki proszku do pieczenia
-bakalie (ja daję rodzynki, posiekane orzechy i migdały, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową)
-olejek migdałowy (kapkę)
-ew. łyżeczkę alkoholu
Sposób przygotowania:
100 g masła, 50 g cukru, jajko, sól i twaróg ucieramy na krem.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do kremu.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do odleżenia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Bakalie wsypujemy do miski, dodajemy 100 g cukru, olejek zapachowy, ewentualnie alkohol
i mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm.
Ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką bakalii.
Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w papier pergaminowy i schładzamy w lodówce przez około 30 min.
Następnie rolkę z ciasta kroimy w centymetrowe plastry i układamy na wyłożonej papierem blaszce zostawiając odstępy między ciastkami.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15 min. - aż się zarumienią.
Po upieczeniu można polać ciastka lukrem lub polewą.
Nam smakują bez polewy.
Dla najmłodszych lub dla tych co nie lubią bakalii polecam ślimaczki z samego ciasta lub z kawałkami czekolady!
SMACZNEGO!
Franiowi smakują...
Życzę Wam słodkiego weekendu!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz