Witajcie,
za oknami już jesień, choć drzewa jeszcze raczej zielone, a w ogrodach kolorowo od kwiatów.
Natury nie da się oszukać, poranki już chłodne, wieczory coraz ciemniejsze, wykopki na wsi idą pełną parą...
Jeżeli tylko aura dopisuje wylegamy na dwór, aby nałapać promieni słonecznych i pooddychać jeszcze w miarę ciepłym powietrzem.
Stąd dzisiaj sporo zdjęć z naszego ogrodu i spacerów po okolicy, które obfitują w leśne (i nie tylko) zdobycze:)
Zebrałam nieco ziół z naszego zielnika, aby po ususzeniu przygotować aromatyczną mieszankę "do wszystkiego".
Będzie jak znalazł do zimowej kuchni:)
Z grzybobrania Marcin przyniósł oprócz grzybów także śliwki:)
Takie mamy wokół lasy!!!
Śliweczki były idealne do ciasta,
A oto przepis na przepyszne
ŚLIWKOWE CRUMBLE
1
kg śliwek (najlepiej węgierek)
1
łyżeczka cynamonu
2
łyżki cukru trzcinowego
Kruszonka:
150g
cukru
150g
mąki
150g
masła
100g
orzechów włoskich grubo zmielonych lub wiórki kokosowe
Śliwki
umyć, usunąć pestki i podzielić na ćwiartki.
Formę do
pieczenia wysmarować masłem i równomiernie rozłożyć na
dnie połówki śliwek i posypać je cukrem zmieszanym z
cynamonem.
Składniki kruszonki zagnieść i rozetrzeć do konsystencji wilgotnego
piasku.
Kruszonką posypać śliwki.
Piec
35-45 minut w 180 C.
Wspaniale smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe, z gałką lodów - ideał...
Smacznego:)
- Kasia
O jeny chyba zaraz pobiegne po sliwki, taka ochote zrobilas mi na nie, przepis oczywiscie zaraz kopiuje :)
OdpowiedzUsuńPiekne jesienne zdjecia.
usciski
Dzięki Atenko i życzę smacznego:) Uściski
Usuń