piątek, 7 września 2012

Ogórkowy zawrót głowy

Ogórki w musztardzie - czy je znacie? lubicie? robicie?
Od kiedy natrafiłam na ten przepis i pierwszy raz zrobiłam Ogórki w ten sposób, stały się hitem naszej spiżarki i choć co roku przygotowuję większa partię tych pyszności w słoikach, to i tak zawsze jest ich za mało, kończą się nagle i niespodziewanie! Fakt, że część z nich wędruje w ręce, a potem w brzuchy naszych znajomych i przyjaciół, ale w końcu o to chodzi, aby dzielić to co najlepsze z bliskimi! Prawda?
Kto nie próbował niech spróbuje, a kto już je zna z pewnością podzieli moje zdanie, ogórki przygotowane w ten sposób są pełne aromatu i przenikających się smaków (od słodkiego po ostry), kruche, soczyste... mniam!
Specjalnie dla Monique, którą zaintrygował słoiczek z napisem "Ogórki w musztardzie" z poprzedniego posta podaję przepis:

Składniki:

2 kg ogórków

zalewa: 

1 litr wody
1 szkl. octu
słoiczek musztardy ziarnistej
1,5 szkl. cukru
3 łyżki soli
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach

Ogórki należy obrać,pokroić wzdłuż na ćwiartki i wydrążyć pestki.

Składniki zalewy zagotować (oprócz musztardy - tę dodać do zagotowanej zalewy i wymieszać).

Ogórki ustawiać pionowo w słoikach, zalać gorącą zalewą.

Pasteryzować około 15 minut.

W ten sam sposób przygotowałam w tym roku CUKINIĘ; również wyszła pyyyszna!:)


CIEKAWOSTKA!!!
Zamiast gotować przetwory w wodzie w garnku (pasteryzować), można włożyć słoiki na blachę do piekarnika i "piec". 
Ja nastawiam piekarnik na 100 stopni i termoobieg i piekę przez czas podany do pasteryzowania. Słoiki zostawiam w piekarniku do wystygnięcia. 
Pomysł sprawdza się w stu procentach. 
Poza tym na blachę można włożyć na raz dużo więcej słoików niż do garnka!
Polecam ten pomysł!






Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz