wtorek, 17 września 2013

Jesień i śliwki

Witajcie,

za oknami już jesień, choć drzewa jeszcze raczej zielone, a w ogrodach kolorowo od kwiatów. 
Natury nie da się oszukać, poranki już chłodne, wieczory coraz ciemniejsze, wykopki na wsi idą pełną parą...

Jeżeli tylko aura dopisuje wylegamy na dwór, aby nałapać promieni słonecznych i pooddychać jeszcze w miarę ciepłym powietrzem.

Stąd dzisiaj sporo zdjęć z naszego ogrodu i spacerów po okolicy, które obfitują w leśne (i nie tylko) zdobycze:)















 Zebrałam nieco ziół z naszego zielnika, aby po ususzeniu przygotować aromatyczną mieszankę "do wszystkiego".
Będzie jak znalazł do zimowej kuchni:)





 





Z grzybobrania Marcin przyniósł oprócz grzybów także śliwki:)

Takie mamy wokół lasy!!!

Śliweczki były idealne do ciasta,
A oto przepis na przepyszne 

ŚLIWKOWE CRUMBLE 

1 kg śliwek (najlepiej węgierek)  
1 łyżeczka cynamonu  
2 łyżki cukru trzcinowego
 
Kruszonka:
150g cukru
150g mąki
150g masła  
100g orzechów włoskich grubo zmielonych lub wiórki kokosowe


Śliwki umyć, usunąć pestki i podzielić na ćwiartki. 
Formę do pieczenia wysmarować masłem i równomiernie rozłożyć na dnie połówki śliwek i posypać je cukrem zmieszanym z cynamonem. 
Składniki kruszonki zagnieść i rozetrzeć do konsystencji wilgotnego piasku.  
Kruszonką posypać śliwki.
Piec 35-45 minut w 180 C.



Wspaniale smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe, z gałką lodów - ideał...

Smacznego:)

                                                                                                                                                    - Kasia





2 komentarze:

  1. O jeny chyba zaraz pobiegne po sliwki, taka ochote zrobilas mi na nie, przepis oczywiscie zaraz kopiuje :)
    Piekne jesienne zdjecia.
    usciski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Atenko i życzę smacznego:) Uściski

      Usuń