środa, 4 września 2013

kuchennie

 Witajcie:)
 
Dzisiaj będzie kuchennie.
Ciekawa jestem, czy zwracacie uwagę na to, w czym gotujecie i smażycie, bo o tym, że dbacie o piękne podanie posiłku jestem przekonana.

Niemniej zanim nasze pyszne dania wyłożymy na talerze i postawimy na pięknie nakrytym stole, trzeba je przyrządzić.

Chcę dziś zwrócić Waszą uwagę na  patelnie i garnki.
To, na co ja wracam uwagę przy zakupie tego typu naczyń kuchennych, to po pierwsze fakt, czy przeznaczone są do gotowania na płycie indukcyjnej, bo takową właśnie posiadam, czy mają odpowiednią wielkość, czy będą odporne na ewentualne szorowanie i zadrapania, no i nie ukrywajmy, również ważna jest cena. 

Wszystkie powyższe kryteria spełniły patelnie żeliwne, które stają się coraz popularniejsze i bardzo dobrze, bo zakup takiej patelni, to inwestycja na lata! 
Te, które ja posiadam służą mi już blisko 10 lat i wciąż wyglądają niemal jak nowe. 
W dodatku można używać do nich metalowych przyborów kuchennych i myć lub szorować bez obawy, że zniszczymy powłokę ochronną.
Żeliwne garnki natomiast można używać zarówno do gotowania, jak i do pieczenia w piekarniku.

Jedynym mankamentem dla niektórych może okazać się waga takich żeliwnych naczyń (patelnia o średnicy 26 cm waży około 2,5 kg). 
Z drugiej strony taka patelnia służy do smażenia, a nie do wyczyniania akrobacji, czy żonglowania!

Chętnych na takie patelnie odsyłam na stronę polskiego (!) producenta 
Odlewnię Żeliwa Nowa Sól Sp. z o.o.
 TUTAJ link do ich strony na Allegro.pl. 
W ofercie znajdziecie patelnie płaskie, grillowe, okrągłe i kwadratowe oraz garnki żeliwne,  
takie jak poniżej: 







Polecam:)

-Kasia


2 komentarze:

  1. Ja az takiej wielkiej uwagi nie zwracam na patelnie ale jak uszkodzi sie powloka teflonowa to wyrzucam.
    Musze przegladnac linka :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. zachęcam:) Pozdrowionka Anetko:)

    OdpowiedzUsuń