poniedziałek, 11 czerwca 2012

Gratin Dauphinois - zapiekanka ziemniaczana

Będąc kiedyś we Francji miałam przyjemność zjeść, a nieco później i zrobić przepyszną zapiekankę z ziemniaków. Przepis na ten smakołyk pochodzi z rejonu Rhone-Alpes i możemy go również spotkać pod nazwą Zapiekanka z Delfinatu.
To jeden z naszych ulubionych sposobów na przyrządzanie ziemniaków! Prosty i pyszny!


Składniki:
1 ka ziemniaków
250 ml śmietany 30 %
150 ml mleka
1 ząbek czosnku
masło do posmarowania formy
3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz



Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki.
Formę na zapiekankę smarujemy masłem; czosnek siekamy i rozkładamy na maśle.
W misce mieszamy śmietanę z mlekiem, dodajemy gałkę muszkatołową, sól (około 1 łyżeczki) i szczyptę pieprzu.
Ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki układamy w formie do pieczenia i zalewamy śmietaną z mlekiem.
Pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C.
Jeśli wierzch za szybko się przypiecze, to przykrywamy formę folią aluminiową.
Lepiej jest użyć wyższej formy do pieczenia, aby śmietana w trakcie pieczenia nie wypływała z naczynia.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz