Będąc kiedyś we Francji miałam przyjemność zjeść, a nieco później i zrobić przepyszną zapiekankę z ziemniaków. Przepis na ten smakołyk pochodzi z rejonu Rhone-Alpes i możemy go również spotkać pod nazwą Zapiekanka z Delfinatu.
To jeden z naszych ulubionych sposobów na przyrządzanie ziemniaków! Prosty i pyszny!
Składniki:
1 ka ziemniaków
250 ml śmietany 30 %
150 ml mleka
1 ząbek czosnku
masło do posmarowania formy
3 szczypty zmielonej gałki
muszkatołowej
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo
cienkie plasterki.
Formę na zapiekankę smarujemy masłem;
czosnek siekamy i rozkładamy na maśle.
W misce mieszamy śmietanę z mlekiem,
dodajemy gałkę muszkatołową, sól (około 1 łyżeczki) i
szczyptę pieprzu.
Ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
układamy w formie do pieczenia i zalewamy śmietaną z mlekiem.
Pieczemy około 1 godziny w 200
stopniach C.
Jeśli wierzch za szybko się
przypiecze, to przykrywamy formę folią aluminiową.
Lepiej jest użyć wyższej formy do
pieczenia, aby śmietana w trakcie pieczenia nie wypływała z
naczynia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz