Choć sezon na szparagi właśnie się kończy, warto jeszcze poeksperymentować nieco z tym przepysznym warzywem i znaleźć swój sposób na jego przyrządzenie. Mnie bardzo przypadł do gustu i smaku bardzo prosty sposób na szparagi, oto on:
Zielone szparagi delikatnie obieramy i kroimy w kawałki długość około 5 cm.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany ząbek czosnku. Po chwili dodajemy szparagi i doprawiamy wg własnego uznania, np. ziołami (świeżymi lub suszonymi), sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką w proszku - słowem, czym kto lubi. Można również podlać odrobiną białego wina.
Patelnię przykrywamy i szparagi dusimy około 15 minut.
Warto ten czas wykorzystać na przygotowanie grzanek z oliwą, ziołami i żółtym serem, które fantastycznie komponują się z daniem ze szparagów.
Po 15 minutach jedzonko jest gotowe do podania. Zapewniam, że pięknie pachnie i równie dobrze smakuje!
Aby dłużej cieszyć się smakiem szparagów polecam obrać je, poporcjować i zamrozić - na jesień i zimę jak znalazł!
Przepis wydaje się bardzo prosty, jak znajdę jeszcze szparagi to się skuszę bo narobiłaś mi smaka;) Pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuń